Over de courgetti Bolognese
Extreem lekker is deze courgetti Bolognese! Het is een koolhydraatarm recept. De pasta is van courgette (scusare i miei amici Italiani), maar wel met de traditionele Bolognesesaus 🙂 .
De saus is namelijk echt op basis van het authentieke recept dat door de Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) bij de Bolognese Kamer van Koophandel op 17 oktober 1982 werd gedeponeerd.
Ik heb wat kleine doelgerichte aanpassingen doorgevoerd, laat ik die even toelichten.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Bereidingstijd van de courgetti Bolognese
De bereidingstijd heb ik gigantisch verkort, want de Bolognesesaus moet officieel 2 uur pruttelen! Met zo’n bereidingstijd valt de courgetti Bolognese natuurlijk buiten de boot op Supersnel Gezond, dus heb ik er een 15 minuten versie van gemaakt.
Spekreepjes i.p.v. pancetta
Pancetta is Italiaans spek afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
De spekreepjes die ik gebruik zijn ook afkomstig van de varkensbuik. Het spek is alleen gerookt plus gezouten en verder niet gekruid. Het smaakt dus wel ietsjes anders. Een blokje pancetta is echter niet zo makkelijk te krijgen in Nederland. Juist de in blokjes gesneden spek geven die mooie textuur aan het gerecht. Daarbij komt ook nog dat pancetta veel vetter is en het ook flink wat meer kcal bevat. Om al die redenen heb ik gekozen voor spekreepjes.
Courgetti i.p.v. spaghetti
Deze site heet niet voor niets Supersnel Gezond. Met elk recept houd ik me aan de regels van het Alkaline eetpatroon. Het traditionele spaghetti Bolognese recept past daar niet binnen. Dat gerecht bevat te veel verzurende voedingsmiddelen (zie ook de zuur-base tabel).
De makkelijkste manier om de zuur-base balans te herstellen, is door de spaghetti vervangen door dungesneden courgette, ofwel courgetti. Ik heb een juliennesnijder gebruikt (soort dunschiller), maar je kunt er ook een spiraalsnijder voor gebruiken. Beide op veel plekken goed verkrijgbaar en ook online gemakkelijk te bestellen.
Met de courgette in plaats van de past is het gerecht weer in balans qua zuur-base, is hij ook ineens koolhydraatarm en bevat het gerecht een flink stuk minder kcal 🙂 . Alleen maar win-win dus, want deze courgetti Bolognese smaakt nog steeds fantastisch!
Het courgetti Bolognese recept
- 25 gram bleekselderij
- 2 stuks courgette
- 25 gram wortel
- 2,5 eetlepel passata di pomodoro
- 1 beetje peper
- 150 gram rundergehakt
- 75 gram spekreepjes of pancetta
- 25 gram ui
- 100 ml volle melk
- 25 ml witte wijn
- 1 beetje zout
- Breng als eerste een liter water aan de kook in een waterkoker.
- Hak vervolgens de bleekselderij, de wortel en de ui heel fijn.
- Zet een grote hapjespan op het vuur en bak de spekreepjes hierin.
- Op het moment dat ze vet gaan loslaten, voeg je de bleekselderij, wortel en ui toe.
- Voeg vervolgens het rundergehakt toe.
- Bak dit totdat het gehakt rul wordt.
- Voeg vervolgens de passata di pomodoro, de witte wijn en de volle melk toe.
- Breng de Bolognesesaus op smaakt met een beetje peper en zout.
- Laat de Bolognesesaus zachtjes een paar minuten sudderen en indikken.
- Snijd ondertussen de courgette tot courgetti met een julienneschiller of een spiraalsnijder.
- Doe doe courgetti in een grote pan en schenk hier het kokende water overheen. Blancheer de courgetti zo'n 30 seconden en giet het water af.
- Laat de courgetti even uitlekken in een vergiet en verdeel het dan direct over de borden.
- Schep de saus over de courgetti en klaar is de courgetti Bolognese. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ik geniet altijd van de heerlijke en eerlijke geur, van de ingediënten! Voor de knoflook liefhebbers is een knuffel nooit teveel (dus twee!)
Michel Smult
Hahaha, eentje extra kan altijd 😉
Ik heb een gelamineerd boodschappenkaartje met de ingrediënten van dit recept, nog altijd bij me!
Michel Smult
Hahaha, wat cool! Dat vind ik echt heel tof om te horen!
Mooi gerecht, ik maak het altijd wel met knoflook, deze keer met stroken ontbijtspek. Wat zo mooi is aan je gerecht is dat er verder geen specerijen aan te pas komen! Alles word gebakken in het vet van de spek en verspreid zijn smaak. Zout toevoegen is voor mij niet echt nodig, een beetje peper, that’s it…
Michel Smult
Een teentje knoflook mag vast van de Italianen ;-). Fijn te horen dat je weer genoten hebt.
Wat een heerlijk recept. Precies zo gedaan als voorgeschreven en dat is perfect
Fijn te horen, dankjewel voor het leuke berichtje!
Waarom word er pancetta in de ingrediënten lijst gezet, als er in het recept spekjes worden gebruikt? Dit is een beetje verwarrend.
Goed punt, ik heb het gelijk even aangepast. Onder het recept leg ik uit waarom ik uiteindelijk koos voor de spekjes.
Ik las net dat melk niet goed is voor de zuurbase, maar toch in dit recept. Dat snap ik even niet?
Waar las je dat?
Melk is heel licht verzurend, maar verzurend is niet slecht of ongezond. Het gaat om de balans tussen base vormende en verzurende producten. Eet zo’n 60-80% base vormend en dan mag de test verzurend zijn.
Dat is het mooie van dit eetpatroon. Het verbiedt niets, het zorgt er alleen voor dat je veel groenten en fruit eet en de andere dingen met mate.
Beantwoord dit je vraag?
Wij hebben deze net gegeten,ik wist niet wat ik kon verwachten na het lezen van de reacties.Wat schetst onze verbazing wij vonden het zalig,en zeer voedzaam! Weer bedankt voor dit recept.
Lang geleden maakte ik wel eens een ragu bolognaise met tagliatelle(!). Die stond dan, volgens simpel oud recept uren te pruttelen. Soms wachtte ik te lang en dan had alles gewoonweg een te sterke smaak. Vandaag heb ik als flexitarier, met sterke neiging naar vegetarier deze supersnelle bolognaise gemaakt zonder spek en gehakt. Maar dan wel met knoflook en behoorlijk veel zwarte peper. Het gehakt heb ik vervangen door 100 gram veggie-spekjes van de vegatarische slager. Die bak ik dan in olie iets naar de krokante kant. Het is dan wel een uitgeklede variant, maar smaakt er niet minder om! Nooit eerder courgettini gemaakt. Al met al een succes, het smaakte heerlijk.
Goed te horen en dankjewel voor het leuke bericht 🙂
Voor een bolognaise, inderdaad wat flauw, beginnen met knoflook, een goed idee (had ik niet in huis) Ik heb het gered met Dragon en extra peper, olijven (mag even geen kaas van mijzelf) Courgette past echt heerlijk, als je een schiller hebt! 🙁 maar het is gelukt! Recept zou beter kunnen, zeker vanwege de Courgetti!
Michel Smult
Hi Michel, ik was inderdaad al een beetje bang dat de saus zonder de wijn te gebruiken wat flauw zou zijn. Ondanks dat het beter kon hoop ik dat het toch nog wel gesmaakt heeft. Groetjes, Carlo
Koken zonder alcohol lijkt mij wel gepast tijdens de Ramadan. Tijdens koken ook. Wat doen we met de pancetta? (of je spekreepjes, het staat niet in het recept) Met welke kruiden maak ik een spagthi bolognese? Ik heb wel een idee….
Met koken duurt het inderdaad heel lang voordat de alchohol eruit is.
De spekreepjes staan bij stap 3.
Het is het originele recept. Er worden geen kruiden toegevoegd. Het is zo al ontzettend smaakvol, maar zonder de alcohol zou ik inderdaad kiezen voor wat Italiaanse kruiden.
Matig. Maar simpel te verbeteren door wat knoflook mee te bakken met het gehakt.
Laat de Accademia Italiana della Cucina het maar niet horen :-D. Nee hoor, smaken verschillen gelukkig en blij te lezen dat je de oplossing hebt gevonden.
Het is een heerlijk recept.
Goed te horen Laura! 😀
Ik was eerst kritisch maar het smaakt héérlijk! Vooral de courgette kort blancheren dan heeft het een lekkere bite! Ga ik zeker vaker maken! ik heb er wel nog knoflook en provencaalse kruiden bij gedaan.
😀 Goed te horen!