• Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum

Het bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum recept

Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Stemmen: 6
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum is echt een toprecept! Ideale smaakcombinaties geven je echt even het gevoel op vakantie te zijn.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum
Stemmen: 6
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum is echt een toprecept! Ideale smaakcombinaties geven je echt even het gevoel op vakantie te zijn.
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
  • 165 ml Blue Elephant Coconut cream
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 4 schijfjes Jalapeño peperschijfjes
  • 1 theelepel Jonnie Boer Curry Madras
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 stuk limoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram rode bieten
  • 1 stuk rode ui
  • 200 gram sperziebonen kleintje gebroken
  • 70 gram tomatenpuree
  • 150 gram volkoren basmati rijst
  • 1 beetje zout
Porties: personen
Instructies
  1. Kook als eerste de volkoren basmati rijst volgens de instructies op de verpakking. Doe de benodigde hoeveelheid water eerst even in de waterkoker als je het gerecht echt binnen 15 minuten wilt kunnen serveren.
  2. Pak een pan voor de curry en een wok of pan met anti-aanbaklaag om de boontjes in te bakken. Zet deze alvast klaar.
  3. Doe in de wok een eetlepel olijfolie en zet deze op het vuur.
  4. Voeg de sperziebonen toe en roerbak de sperziebonen, met een beetje zout, in 10 minuten op matige temperatuur beetgaar.
  5. Hak de knoflook fijn. Voeg de ene helft toe aan de sperziebonen en doe de andere helft in de pan voor de curry.
  6. Hak de Jalapeño peperschijfjes fijn. Voeg de ene helft toe aan de sperziebonen en doe de andere helft in de pan voor de curry.
  7. Pers het sap uit de limoen. Voeg de ene helft toe aan de sperziebonen en doe de andere helft in de pan voor de curry.
  8. Snijd de bieten in stukken en doe deze in de pan voor de curry.
  9. Maak de ui schoon en snijd deze in kleine blokjes. Voeg deze toe aan de bieten.
  10. Voeg vervolgens kokosmelk, tomatenpuree, Jonnie Boer Curry Madras en wat zout toe.
  11. Breng de bietencurry aan de kook en laat deze zachtjes pruttelen totdat je klaar bent om uit te serveren.
  12. Giet de rijst af. Leg deze in het midden van het bord.
  13. Voeg de geraspte kokos toe aan de boontjes en hussel het geheel even goed door elkaar.
  14. Leg de boontjes naast de rijst.
  15. Schep de bietencurry aan de andere kant van de rijst.
  16. Klaar is de bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Over het bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum recept

Deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum is echt een toprecept! Ideale smaakcombinaties geven je echt even het gevoel op vakantie te zijn.

Ik heb heel bewust voor een aantal ingrediënten gekozen. Ik licht even twee belangrijke keuzes toe.

Volkoren basmati rijst

Volkoren basmati rijstIk heb gekozen voor volkoren basmati rijst. Basmati is een lange, slanke aromatische rijst die traditioneel afkomstig is uit het Indiase subcontinent. Die vond ik het beste passen bij deze bietencurry uit Sri Lanka. Aanvullend heb ik heel bewust gekozen voor de volkoren variant. Die bevat namelijk meer voedingstoffen en bijvoorbeeld 4x zoveel vezels. Dat maakt het echt een gezondere keuze vergeleken bij de gewone variant. De volkoren variant valt in de categorie ongeraffineerde koolhydraten. De gewone witte basmatirijst valt in de categorie geraffineerde koolhydraten, net als wit- en bruinbrood, frisdrank, vruchtensap, suiker, etc. Producten in de categorie geraffineerde koolhydraten kun je beter vermijden 👍.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Kokosmelk

Blue Elephant coconut creamQua kokosmelk heb ik gekozen voor de Blue Elephant Coconut cream. Deze bevat net wat minder verzadigd vet dan andere soorten en het blikje bevat maar 165 ml. Ideaal voor 2 personen. Op die manier kun je ook niet te veel toevoegen 😉. Andere verpakkingen bevatten al snel 200 ml of meer. Dan loop je ook snel het risico nog meer toe te voegen en te veel verzadigd vet is nog steeds ongezond. Zie ook het artikel Verzadigd vet gezond?. Je kunt ook kiezen voor het merk Koh Thai. Die hebben ook blikjes van 165 ml. Je zou ook voor een light variant kunnen gaan, maar die bevatten in de regel gewoon kokosmelk met water. Dan kun je net zo goed wat minder kokosmelk gebruiken en wat water toevoegen indien nodig. Kortom, er zijn meerdere wegen naar Rome. Kokosmelk met mate is de rode draad.

Zo maak je van deze bietencurry uit Sri Lanka met sperziebonen mallum een echt heel gezond gerecht. Mallum staat trouwens voor snel gekookte groente in Sri Lanka. Al met al is dit gerecht superlekker en je scoort stiekem even 350 gram groenten per persoon, wat dacht je daarvan? 🙏

PS Ik leg in dit artikel uit hoe ik het gerecht maak en met welke producten. De plaatjes heb ik toegevoegd om het makkelijker te maken voor jou om het product te vinden. Voor het vermelden ontvang ik geen geld.

Help mee!

Weg met overgewicht en chronische ziekten! Het is mijn doel om gezond leven makkelijk en toegankelijk te maken. Geen geneuzel in de marge, maar aandacht voor hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is gemaakt op basis van strikte regels, dat maakt waarom zo veel mensen zo veel baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je er van vindt. Dankjewel, Carlo.

2 Comments

  1. Peter 20 oktober 2018 om 19:19 - Antwoorden

    Wow Carlo, mega lekker is deze! Super recept. Klopt het dat alle ingrediënten in de curry pan slechts een beet gekookt worden, dus de knof en ui niet even bakken vooraf? Het zal wel ok zijn want de structuur was goed. Just checking… Eén dingetje nog, gebruik je niet uiteindelijk een hele limoen (in elke pan het sap van een helft)? Dank voor deze topper

    • Carlo 21 oktober 2018 om 10:54 - Antwoorden

      Hi Peter, tof om te lezen dat deze bij jou ook zo goed in de smaak valt.

      Je zou de ui en knof inderdaad even kunnen aanbakken. Dat heb ik zelf niet gedaan omdat ik een gewone pan gebruikte en die bakt nogal snel aan. Vandaar dat ik voor alles koken heb gekozen. Qua smaak zal het verschil klein zijn, maar even aanbakken is ook lekker.

      Het hangt een beetje van de limoen af. Die van mij was vrij sappig waardoor ik in elke pan slechts een kwart van de limoen heb uitgeperst. Ik zou het eerst even proeven voordat je meer toevoegt. Meer kan altijd nog, minder niet 😉.

Geef een reactie