Over de Chili sin carne
Deze Chili sin carne is zo snel en simpel te maken, deze maaltijd heb je zeker binnen 15 minuten op tafel staan. Daarbij is het ook nog eens superlekker.
Het originele gerecht “Chili con carne” stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.
Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen en tomaten aan toegevoegd.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Er bestaan allerlei variaties en dit is er eentje van. Zonder vlees en met een Hollands tintje. Vandaar de naam Chili sin carne (chili zonder vlees). Het Hollandse tintje komt doordat ik een supersnelle versie wilde maken. Mijn idee was om er bleekselderij, wortel en paprika bij te doen, totdat ik mijn ooghoek ineens de Hollandse wokgroente zag. Die bevat als extra nog wat broccoli, bloemkool en sperziebonen. Gezien de tijd, een prima keuze. Zie ook het intro stukje dat ik schreef over voorgesneden groenten bij het gerecht: “Chinese roerbakmix met biefstuk“.
Het Chili sin carne recept
- 400 gram Hollandse wokgroente
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel kokosolie
- 7,5 gram koriander
- 250 gram rode kidneybonen
- 1 stuk rode ui
- 1 beetje chilipoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn
- 390 gram tomatenblokjes
- 1 beetje zout
- Hak eerst het uitje en de knoflook fijn. Doe dit samen met een eetlepel kokosolie in een grote hapjespan. Fruit het uitje en de knoflook.
- Voeg vervolgens de 400 gram Hollandse wokgroente toe samen met de 250 gram rode kidneybonen. Roerbak het geheel een paar minuten.
- Voeg tijdens het roerbakken de ½ theelepel kaneel, de ½ theelepel komijn en de ½ theelepel chilipoeder toe. Let op! Als je niet van pittig houdt, gebruik dan minder chilipoeder.
- Voeg dan de 390 gram tomatenblokjes toe en breng het geheel op smaak met een beetje zout. Laat het geheel even stoven.
- Hak ondertussen de koriander fijn en houd die even apart.
- Verdeel de Chili sin carne over de borden en garneer met de koriander. Klaar is de Chili sin carne, eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Ik eet dit zo vaak! Echt super met chili bonen! Beetje meer komijn…. Super Carlo, ik heb zo’n acht boodschappen kaartjes gemaakt van je recepten (dubbelzijdig) en ik ga er nog meer maken! Het is makkelijk als ik alles bij de hand hebt! En er niet over hoeft na te denken!
Groetjes, Michel Smult.
Altijd fijn zo’n leuk berichtje. Goed te horen dat dit gerecht ook weer zo in de smaak valt en wat een leuk idee om boodschappenkaartjes te maken van je favoriete recepten. Eet smakelijk alvast weer! Groetjes, Carlo
Echt een heerlijk recept!
Ik voeg alleen ipv de chilipoeder spaanse pepers toe dan is die een stuk pittiger.
Goed te horen, dankjewel voor het berichtje!
bedankt voor jullie reactie over kolhydraat vermindering in dit recept, op dit moment zit ik op 40 kolhydraten per dag, dat is op het moment even rekenen 😉
Ik vind zelf 40 gram koolhydraten per dag ook wel erg weinig hoor. Ik weet dat sommige diëten dit een periode aanraden, maar bedenk wel dat je lichaam ze ook nodig heeft. Zie ook https://supersnelgezond.nl/koolhydraatarm-dieet/
helaas voor mij te veel koolhydraten in dit recept, heb je een tip om deze nog meer te verminderen?
De koolhydraten komen uit de volgende prodcuten. Erachter heb ik het aantaal koolhydraten per persoon geschreven:
Groenten 7,0 gram
Kidenybonen 18,4 gram
Ui 2,6 gram
Tomatenblokjes 8,2 gram
Als je echter de kidneybonen, de groenten, of de tomatenblokjes uit het recept haalt is het geen chili sin carne meer :-).
Wil dit gerecht maken maar zitten in kidneybonen juist niet veel koolhydraten.
De vraag is: “Wat vind je veel?” Brood bestaat voor 40-45% uit koolhydraten en bonen voor 10-15%. Zie ook https://supersnelgezond.nl/koolhydraatarm-dieet/ voor meer info.
Vandaag gemaakt..en het was heerlijk!
😀 fijn te horen!
Vandaag heb ik hem gemaakt met mexicaanse roerbakgroenten en stiekem toch wat gehakt wat ik over had…. het zou verboden moeten worden! 🙂
😀 vooruit dan maar 😉
Voor het eerst iets van deze site geprobeerd. Het was lekker. Ik heb er zelf ook nog wat mais bij gedaan. Kan prima gecombineerd worden.
Goed te horen en prima aanvulling inderdaad!
Super recept! moest de Hollandse wokgroente vervangen door Mexicaanse omdat de Hollandse op waren dus we proberen het de volgende keer nog even op de ‘officiële’ manier maar deze houden we er in!
😀 goed te horen!
Dit weer herhaald, met olijven. Kan dat kwaad?
Een handje olijven kan prima, dan blijft de zuur-base balans nog steeds goed.
Zojuist dit gerecht gemaakt maar dan met wat tofu erbij en in plaats van van de Hollandse wokgroente gekozen voor de champignon roerbakmix.
Erg lekker, bedankt voor dit gerecht!
Graag gedaan en goed te horen dat je het lekker vond!
Jongens! Niet te lang wokken! Carlo, de smaken zijn erg goed, maar nog niet echt chili, he? Niet te lang garen en je hebt een smaak explosie! Bij mij over heerste de bleekselderij, maar daar ben ik dol op!
Michel Smult (dit is zo goed!)
p.s. en de som was zonder rekenmachine!
Hoi Michel Smult, dank voor je leuke berichtje! Carlo