Gehaktschotel met sperziebonen
Spread the love!

Over de gehaktschotel met sperziebonen

Dit gehaktschotel met sperziebonen recept kreeg ik toegestuurd per e-mail. Na het lezen van de ingrediënten had ik geen idee hoe de gehaktschotel zou smaken. Bij twijfel zeg ik altijd: “Test het zelf”. Dus heb ik het gerecht eerst maar eens gemaakt en geproeft, alvorens er een oordeel over te hebben. En bingo! Verrassend lekker!

Wel heb ik het recept voor deze gehaktschotel ietsjes aangepast. Dat heb ik gedaan om de kcal een beetje binnen de perken te houden. Het gehaktschotel gerecht zoals ik hem nu gemaakt heb, bevat zo’n 560 kcal per persoon. In het recept wat ik kreeg toegestuurd, zat meer satésaus. Hoe lekker ik het ook vind, ik heb toch voor de helft gekozen. Er zit namelijk al gehakt in dit recept. Dat is per persoon goed voor zo’n 300 kcal. De satésaus is per eetlepel zo’n 65 kcal. Doordat ik de satéaus heb gehalveerd, bespaar ik zo’n 130 kcal per persoon. Anders was het gehaktschotel gerecht 690 kcal per persoon geweest. En nu 560 kcal.

Nu denk je misschien: “Oh, maar ik mag toch zo’n 2.000 kcal per dag?”. Daar passen best 2 eetlepels satesaus binnen. Dat is echter nog maar de vraag.

Neem bijvoorbeeld de gemiddelde Nederlandse volwassen vrouw, die heeft een lengte van 1,68 meter en weegt 70 kg. Ik neem voor de berekening even aan dat ze 35 jaar is en niet sport. Die heeft licht overgewicht (zie het artikel BMI berekenen). Doordat zij iets overgewicht heeft, verbruikt ze iets meer energie dan wanneer ze 65 of 60 kg zou wegen. Dat is logisch want als je 24 uur per dag een paar kilo extra met je meezeult, dan kost dat natuurlijk extra energie.

Hoe dit allemaal precies zit, wat de valkuilen en de gezonde keuzes zijn, leg ik uit in het cursus-/werkboek dat ik aan het schrijven ben. Die is hopelijk deze zomer beschikbaar via deze website.

De volwassen vrouw uit het voorbeeld verbruikt in elk geval 1915 kcal per dag. Om af te vallen draait het natuurlijk niet alleen om kcal. Als je elke dag een paar pakken suiker eet, maar wel binnen je maximaal aantal kcal blijft dan kun je op je vingers natellen dat je met andere problemen te maken krijgt.

Om af te vallen zou deze vrouw dus 500 kcal per dag onder haar maximum moeten gaan zitten. Dat komt er op neer dat ze 1415 kcal per dag mag hebben aan eten en drinken. Dan kunnen 2 eetlepels satésaus het verschil maken met hun 130 kcal. Dan kun je beter 100 gram extra sperziebonen toevoegen aan de gehaktschotel, die bevatten namelijk slechts 25 kcal per 100 gram.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Het gehaktschotel met sperziebonen recept

Gehaktschotel met sperziebonen
Gehaktschotel met sperziebonen
Stemmen: 60
Score: 3.53
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Gehaktschotel met sperziebonen
Gehaktschotel met sperziebonen
Stemmen: 60
Score: 3.53
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Zet voor deze gehaktschotel als eerste een pan met een stoommand op het vuur. Stoom de boontje in ongeveer 10 minuten gaar.
  2. Snijd ondertussen de wortel in dunne plakjes en de rode paprika in kleine blokjes.
  3. Snipper vervolgens de ui.
  4. Zet een braadpan op het vuur met een eetlepel kokosolie. Fruit het uitje. Rul vervolgens het gehakt.
  5. Voeg vervolgens de wortel en de paprika toe. Roerbak dit kort mee.
  6. Voeg dan de pindasaus toe samen met de 1,5 theelepel komijnzaad, de theelepel grove mosterd en de eetlepel sojasaus.
  7. Doe als laatste de sperziebonen bij de gehaktschotel. Hussel het geheel even goed door elkaar en verdeel de gehaktschotel over de borden.
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

13 Commentaar

  1. Wat een heerlijk recept! Al een paar keer gemaakt en zeker een van de favorieten! Dankzij jouw heerlijke recepten ben ik al 5 kilo kwijt! Zonder enige moeite! Superbedankt!

  2. Hoi Carlo,
    Net dit recept klaargemaakt met wat Italiaanse olijfolie scheutje erbij en twee teentjes knoflook.
    Heerlijk,complimenten voor je geweldige gerechten!
    Heb je misschien nog een idee voor mosselen?
    Groeten jacco en ellis

    1. Hoi Jacco en Ellis,

      Goed te horen en mosselen… goeie. Ik heb nog niets met mosselen. Ik ga eens kijken of ik wat kan bedenken dat ook binnen 15 minuten te bereiden is en past binnen het eetpatroon.

      Dank voor de tip!

      Groetjes, Carlo

  3. Hallo Carlo,

    Ik heb al heel wat lekkere recepten van uw site afgehaald en ze zijn allemaal heerlijk. Deze lijkt mij ook lekker, maar ik heb een man, die eet wel met mij mee, maar hij wil er toch pasta, aardappelen en rijst bij, dat doe ik dan maar voor hem.

    Vriendelijk groet Rudela

    1. Hoi Rudela,

      Leuk om te horen, fijn dat je ze heerlijk vindt! Tsja mannen hè? Ach wie weet, goed voorbeeld doet goed volgen ;-). Als hij het ook maar lekker vindt, dan krijgt hij in elk geval al genoeg groenten binnen ;-).

      Groetjes,

      Carlo

  4. oh, en niet te vergeten…. 2 tenen knoflook!
    Overigens, als je gehakt rult is het onnodig om vet in de pan te doen. Dat gaat ook heel goed zonder.

  5. Was heerlijk!
    Kleine variatie: ipv kant en klare satésaus heb ik twee eetlepels pindakaas met nootjes gebruikt. Aangelengd met kokend water, eetlepel Japanse sojasaus (minder zoute variant), theelepel sambal en de komijn. Ook de wortel heb ik weggelaten en daarvoor groene en oranje paprika gebruikt + 450 gram sperziebonen en 170 gram kalfsgehakt.

  6. Ik heb in plaats van de satésaus 2 el pindakaas gebruikt omdat ik het zonde vind om voor 1 keer eten zoveel satésaus aan te schaffen. 1 el voegt wel ongeveer 100 kcal per persoon toe, maar ik gebruik biologische pindakaas, dus wel gezonde vetten. Smaakt ook erg lekker!

    1. Dat is een supertip Vera! Dank je wel voor het delen.

      Ik heb zelfs nog een “oma’s nasi” recept. Zij woonde een tijd lang in Indonesië en maakte de satesaus ook op basis van pindakaas. Ze bakte een fijngesnipperd uitje met een beetje sambal, pindakaas er bij, water om te verdunnen (best wel aardig wat water) en dan klein beetje ketjap er bij. Dit is een kwestie van continue proeven en een beetje toevoegen van ingrediënten en je hebt inderdaad ook overheerlijke satésaus.

      Een andere optie is de rest van de satésaus invriezen, maar ik vind jouw tip om hem zelf maken nog beter :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *