Vroeger was alles beter

Vroeger was alles beter

Supermarkttomaten zijn niet te vertrouwen. Die staan niet met de wortels in de grond, maar bijvoorbeeld in steenwol. Ze moeten vooral snel groeien. Daardoor bevatten ze natuurlijk minder mineralen dan een biologische tomaat. Daarbij, tegenwoordig zit er toch al niks meer in een tomaat vergeleken bij 50 jaar geleden. Dat is toch zo? Het internet staat vol met…

Snelle vs langzame koolhydraten

Snelle vs. langzame koolhydraten

Eet liever niet te veel ‘snelle’ koolhydraten. Die komen heel snel als suiker in het bloed. Snelle koolhydraten zitten in bijvoorbeeld snoep, koekjes, jam, witbrood, witte rijst, witte pasta, vruchtensap en aardappelpuree. Dat zegt men toch altijd? ‘Langzame’ koolhydraten zijn beter voor je bloedsuiker, wordt er dan ook gezegd. Daarmee bedoelen ze voeding waar het woord ‘volkoren’ voor…

Brood vs. brood

Brood vs. brood

De Keuringsdienst duikt in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Donker en gezond. Maar wat is volkoren? En wat is bruin dan precies? Wat blijkt, het ene bruine brood is het andere niet. Broodnodig om eindelijk eens helder te krijgen wat er wel en niet in onze boterhammen…

Jodium (kelptabletten)

Jodium

Jodium is een spoorelement (mineraal) dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. De Gezondheidsraad heeft voor jodium geen aanbevelingen opgesteld. Om die reden wordt in Nederland de Scandinavische aanbevelingen aangehouden. Volgens dat advies heeft een volwassene 150 mcg…

Suiker

Gezonde alternatieven voor suiker?

Verzadigd vet mag weer, suiker is de nieuwe boosdoener. Producenten spelen hierop in en bieden tal van alternatieven aan voor suiker. Maar zijn die alternatieven wel gezond? Laten we bij het begin beginnen: “Wat is suiker eigenlijk?” Suiker is een type koolhydraat, net als zetmeel. De kleinste eenheid van een koolhydraat is het glucosemolecuul. Het aantal glucosemoleculen aan elkaar…

Laat je niet gek maken

De gevaren van DHMO (dihydrogen monoxide)

DHMO (dihydrogen monoxide) wordt vaak gebruikt als oplosmiddel in de chemische industrie, bijvoorbeeld bij de productie van piepschuim en bestrijdingsmiddelen. Het wordt gebruikt om kerncentrales te koelen en het zit in vlamvertragers. Het is al reeds in hoge concentraties aangetroffen in ons milieu, bij terminale kankerpatiënten en in diverse voedingsmiddelen!!! Het is kleur-, geur- en smaakloos. Elk jaar sterven…

Misvoeding

Misvoeding de nieuwe trend?

Wereldwijd is er een trend gaande blijkt uit het 2016 Global Nutrition Report. Hierin staat dat 44% van de landen nu te kampen hebben met ernstige mate van ondervoeding én overgewicht. We staan voor een nieuwe onthutsende wereldwijde uitdaging. Als oorzaak wordt malnutrition genoemd, ofwel ondervoeding. Ondervoeding wordt traditioneel in verband gebracht met zaken zoals kinderen die leiden aan hongersnood. Dit is echter niet…

Biologisch

Is biologisch gezonder?

Er zijn veel mensen die vragen hebben over biologisch. Er wordt veel over biologische producten geschreven en geroepen, maar wat zijn nu de feiten? Is biologisch gezonder ja of nee? Nauwelijks. Dit blijkt ook uit een omvangrijke meta-analyse van heel veel wetenschappelijke onderzoeken. Een aantal wetenschappers hebben duizenden onderzoeken bekeken en er uiteindelijk 237 geselecteerd die het meest…

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten

In 2016 waren er naar schatting ruim 1,5 miljoen personen met coronaire hartziekten, beroerte of hartfalen. Er gingen dat jaar bijna 39.000 mensen dood aan hart- en vaatziekten. Daarmee zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 2 in Nederland. Kanker staat sinds 2007 op nr 1. Wat heeft hoeveel aandeel in de hart- en vaatziekten? Het volgende lijstje laat zien…

Keltisch zeezout

Keltisch zeezout gezond?

Er wordt ontzettend veel geschreven over de voordelen van Keltisch zeezout. Maar kloppen die wel? Is Keltisch zeezout echt zo gezond? Een kleine greep uit het gigantische aanbod aan claims op het internet rondom Keltisch zeezout: het is ontzettend gezond; het wordt direct door je lichaam ‘herkend’ en in je cellen opgenomen; de mineralen in zout…