Over het kimchi aardappelstoof met varkenshaas recept
De inspiratie voor deze kimchi aardappelstoof met varkenshaas komt uit Korea. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi bestaat uit gefermenteerde kool en groenten.
En nu denk je misschien: ja maar, aardappelen in een Koreaans gerecht?
Dat kan ik mij voorstellen, maar in Korea zijn ze ook goed bekend met de aardappel.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
De aardappel werd in het begin van de 19e eeuw op het Koreaanse schiereiland geïntroduceerd – waarschijnlijk uit China. Het werd erg belangrijk tijdens de Japanse bezetting van 1910 tot 1945. Het redde veel boerenfamilies van de hongerdood tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aardappel is nooit meer weggegaan. Er worden nog steeds heel erg veel aardappelen gekweekt.
Een Koreaans gerecht met aardappel is dus helemaal niet zo vreemd.
De kimchi kocht ik kant en klaar in een blikje. Ik koos voor de Jongga Kimchi mat. Die is echt behoorlijk pittig, maar het maakt het gerecht super smaakvol. Het voordeel is dat je niets overhoudt. Ik heb het gerecht gebaseerd op de inhoud van het gehele blikje.
De echte Amsterdammer Oos Kesbeke heeft sinds kort ook een kimchi in zijn assortiment. Oos Kesbeke is bekend van het familiebedrijf Kesbeke Fijne Tafelzuren. Door de coronacrisis had Oos meer tijd om nieuwe recepten te verzinnen. Vandaar dat er nu ook kimchi in het assortiment zit. Op de website van I amsterdam lees je er meer over. Dit potje bevat iets minder dan twee keer zoveel kimchi, maar wel iets meer vocht. Kies je voor deze kimchi, gebruik dan de helft van het potje inclusief wat vocht. Deze kimchi smaakt wat zuurder en is iets minder pittig.
Ik kan nog veel meer vertellen over dit gerecht en kimchi, maar het belangrijkste is toch hoe deze kimchi aardappelstoof smaakt ;-). Kortom, ik ben wel benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het even weten in een reactie onder het recept. Daar maak je mij altijd blij mee :-D.
Het kimchi aardappelstoof met varkenshaas recept
Porties |
2 personen |
Kook Tijd |
15 minuten |
|
|
|
De inspiratie voor deze kimchi aardappelstoof met varkenshaas komt uit Korea. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi bestaat uit gefermenteerde kool en groenten.
|
- 160 gram Jongga Kimchi mat
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 beetje peper
- 100 gram shiitakes
- 1 stuk ui
- 225 gram varkenshaas
- 500 gram voorgeschilde aardappelen
- 500 ml water
- 1 beetje zout
- Zet een pan met ca 400 ml water op het vuur.
- Snijd de voorgeschilde aardappelen in kleine hapklare blokjes.
- Breng de aardappelen aan de kook en kook de aardappelen totdat je ze straks overhevelt naar de hapjes pan.
- Snijd de varkenshaas in (niet al te grote) plakjes.
- Bestrooi de varkenshaas met wat peper en zout.
- Snijd de ui in halve maantjes.
- Snijd de shiitakes in stukken.
- Doe de olijfolie in een hapjespan met een deksel en zet de pan op het vuur.
- Doe de ui, shiitake en de blokjes varkenshaas in de pan.
- Bak de varkenshaas totdat deze bruin begint te kleuren.
- Voeg de kimchi toe.
- Schep de aardappelen (die nog niet helemaal gaar zijn) over in de hapjespan met wat van het kookvocht. Zorg dat de aardappelen weer net onder water staan en doe de deksel op de pan. Kook de aardappelen zo verder gaar.
- Haal deksel van de pan, vlak voordat de aardappelen gaar zijn, en wacht even tot de saus iets indikt.
- Verdeel het gerecht over de borden en klaar is de kimchi aardappelstoof met varkenshaas. Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Mmm, lekker recept! Houden we erin.
Kimchi Kesbeke gebruikt, was precies pittig genoeg.
Vandaag met aardappelen, maar ga zeker ook nog met rijst proberen.
Hi Bernadette,
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor het toffe berichtje!
Groetjes,
Carlo
Voor de tweede keer gemaakt, was benieuwd naar de smaak. Het neigt wel om er drie maaltijden uit te halen met aardappels 800 gram, shitakes 150 gram, in de schappen. Ik ben wel benieuwd, hoeveel zilvervlies rijst hier voor nodig is, Carlo 😉
Het brand lekker in de mond!
Michel Smult
Hi Michael,
Met rijst erbij kan ook erg lekker zijn. Als je er 3 maaltijden van wilt maken, dan zou ik gaan voor 75 gram rijst per persoon.
Eet smakelijk weer!
Groetjes, Carlo
Hee Carlo, je hebt ‘t weer geflikt; makkelijk, origineel en erg lekker. Met de kimchi van Kesbeke mooi pittig genoeg iig. Ik ga ‘m ook een keer proberen met (zilvervlies) rijst apart ipv aardappel al duurt dat wat langer natuurlijk. Groetjes
Hi Peter, dankjewel voor dit mooie compliment! Fijn om te lezen dat het zo in de smaak viel. Groetjes, Carlo