Over de tapas
Een tapa (meervoud: tapas) is een Spaans aperitiefhapje. Nu is dit tapas recept niet echt een traditionele tapasschotel, maar wel een hele gezonde variant. Zoals ik hem nu heb gemaakt past hij binnen het Alkaline dieet / eetpatroon achter Supersnel Gezond. Dat komt omdat ik er voor gezorgd heb dat de balans doorslaat naar groenten in plaats van veel eiwitrijke en zetmeelrijke koolhydraten.
Supersnel Gezond tapas variant
Het is dus echt een Supersnel Gezond tapas variant. De traditionele tapas gerechten zijn bijvoorbeeld de tortilla de patatas, albondigas, aioli, chorizo al vino, calamaris, patatas bravas, etc. Ook super lekker! Alleen bevatten die gerechten weinig groenten, waardoor de balans doorslaat naar verzurend volgens het Alkaline dieet / eetpatroon. Het recept voor deze tapasschotel is ook super lekker en bevat juist lekker veel groenten. Heerlijk als gezonde snack, maar ook meer dan voldoende als avondmaaltijd voor 2 personen.
Het tapas recept
- 1 theelepel agavesiroop
- 1 stuk avocado
- 1 beetje cayennepeper
- 2 eetlepels chiazaad
- 100 gram gedroogde worst
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel komijn
- 1 stuk komkommer
- 100 gram oude kaas
- 2 theelepels sojasaus
- 1 eetlepel tahin
- 100 ml water
- 200 gram wortelen
- Snijd de komkommer in plakken en doe deze in een kom. Snijd vervolgens de wortel in repen en doe deze in de kom bij de komkommer.
- Snijd vervolgens de worst ook in plakjes. Doe die in een apart bakje. Snijd de kaas in blokjes en doe die ook in een apart bakje.
- Nu gaan we de dip van avocado maken. Start hiermee door twee eetlepels chiazaad in een glas te doen. Voeg hier vervolgens 100 ml water aan toe en laat even staan.
- Ik maak dit soort dips vaak in een ronde kom en prak het geheel met een vork. Je zou hiervoor ook een staafmixer kunnen gebruiken, maar dat vind ik meer geschikt voor het maken van dressings dan een dip.
- Voeg de volgende ingrediënten bij elkaar: - 1 rijpe avocado, het vruchtvlees - 1 eetlepel tahin (pasta van sesamzaad) - 2 theelepels sojasaus - 1 theelepel agavesiroop - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1/2 theelepel komijn (poeder) - mespuntje cayennepeper (chilipeper)
- Prak het geheel met een vork tot een egale avocadodip. Voeg vervolgens het chiazaad met water toe aan de dip en meng het geheel goed. Nu heb je een heerlijke dip voor de komkommer en de wortel.
- Klaar zijn je tapas.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.