Tuinbonen met tomaat en feta
Spread the love!

Over de tuinbonen met tomaat en feta

Deze tuinbonen met tomaat en feta is een lekker fris gerecht, het doet mediterraans aan. Misschien wel door de combi van tuinbonen, tomaat en feta.

Tuinbonen worden al zeer lang verbouwd en werden al in 6000 v.Chr. in het Middellands Zeegebied gegeten. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. In Europa wordt al voor 1492 melding gemaakt van de tuinboon. In Nederland wordt traditioneel de tuinboon met bonenkruid gegeten. Dit is dus wel een compleet ander recept geworden, maar minstens zo lekker!

Ik kies voor diepvries tuinbonen in dit recept. Ik vind ze mooier van kleur en er is niets aan toegevoegd. Aan tuinbonen in een potje wordt nog wat zout toegevoegd. Dat is op zich niet erg, want zoveel is dat niet, maar ik geef toch de voorkeur aan diepvries tuinbonen.

Voor de feta kies ik bewust voor de schapen- en geitenmelk variant. Je hebt ook koemelk feta, maar die vind ik minder lekker.

Het tuinbonen met tomaat en feta recept

Tuinbonen met tomaat en feta
Tuinbonen met tomaat en feta
Stemmen: 100
Score: 3.56
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Tuinbonen met tomaat en feta
Tuinbonen met tomaat en feta
Stemmen: 100
Score: 3.56
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Breng water aan de kook en voeg de tuinbonen toe. Kook de tuinbonen in 7-9 minuten beetgaar. Dit geldt voor de tuinbonen uit de vriezer.
  2. Snijd de tomaten in blokjes.
  3. Snipper het uitje fijn.
  4. Hak de teentjes knoflook fijn.
  5. Snijd de feta in blokjes.
  6. Doe wat olijfolie in een steelpannetje en fruit het uitje samen met de knoflook. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en verwarm de tomaten kort.
  7. Giet de tuinbonen af en doe ze bij de tomaten.
  8. Voeg hier ook de blokjes feta aan toe.
  9. Pluk de muntblaadjes van de takjes en scheur de blaadjes in stukjes. Voeg deze toe aan de tuinbonen met tomaat en feta.
  10. Breng het geheel op smaak met wat peper.
  11. Hussel het geheel goed door elkaar.
  12. Klaar is het tuinbonen met tomaat en feta gerecht.
  13. Eet smakelijk!
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

41 Commentaar

  1. Goed gerechtje, Carlo! Bij mij liep het anders; ik stuitte juist op dit recept omdat ik tuinbonen uit eigen tuin had geoogst, geblancheerd en ingevroren; ik wilde er nu iets mee doen. I.v.m. de regen alleen geen verse munt uit de tuin gehaald en een beetje gedroogde munt gebruikt; ook prima! Verder zie ik veel mogelijkheden om te combineren met wat er [toevallig] in de koelkast ligt; andere kaas, hoewel de feta een heerlijke smaak krijgt door de warme bonen, extra [neutrale] groenten, misschien wat uitgebakken kastanjechampignons erdoor, of wat gekruide crispy linzen. Ik zie alleen maar mogelijkheden!

  2. Lekker hoor! Net weer wat beter van de Corona, maar nog in isolatie en mijn smaak en reuk zijn nog weg. Eten is dan wel een uitdaging en eigenlijk ook geen bal aan. Ik had nog wat verse tuinboontjes die op moesten, dus zocht er een eenvoudig receptje bij met producten die ik al in huis had. zo kwam ik op jouw recept uit. En ondanks dat ik nauwelijks iets ruik en net iets meer, maar ook bijna niks, proef de afgelopen dagen, was het een aangename maaltijd. en smaakte het toch écht lekker! ik ga deze er in houden.

    1. Heel erg veel beterschap gewenst. Ik hoop dat je snel je reuk en smaak weer volledig terughebt en dankjewel voor het mooi compliment!

  3. Lekker hoor ik heb het met kerstomaatjes en nog en puntpaprika erbij gegeten wat minder feta en een tilapia filleet weer een dag genoten!!

  4. Ik had nog boontjes in de vriezer die op moesten. Even gezocht en dit dit gerecht gevonden. Ik dacht eerst het lijkt op je Grieks recept met sperziebonen en feta. Maar het is een totaal andere smaak. Goed gelukt en heerlijk gesmaakt

  5. Heb diabetes, dus spontaan besluiten wat ik zal eten gebeurt niet vaak, maar vandaag wist ik niet wat ik zou doen en ik stuitte op deze salade. Had tuinboontjes en feta in huis (meestal), evenals de rest, waaronder mooie olijfolie (vraag ik altijd cadeau). Lekker gegeten en zit nu tevreden aan de koffie. 😉

  6. Beste Carlo,
    In je tuinbonenrecept, dat me trouwens heel lekker lijkt, kies je voor diepvries i.p.v. uit het potje. Waarom suggereer je geen verse tuinbonen. Dan weet je zeker dat je goed zit. Misschien een tip?

    1. Dag Jörg,

      Dankjewel voor je berichtje. Verse tuinbonen zijn vaak minder gemakkelijk verkrijgbaar. Dat is een reden en verse tuinbonen moet je eerst doppen en dan nog iets langer koken. Elk recept op Supersnel Gezond is binnen 15 minuten te bereiden en met verse tuinbonen loop het risico dat het iets langer gaat duren om het gerecht te bereiden. Niet erg natuurlijk, als je de tijd hebt. Het past dan alleen niet meer binnen mijn concept.

      Het verschil tussen vers en diepvries is overigens verwaarloosbaar klein, kijkende naar de voedingstoffen. Dat maak de keuze voor diepvries dus snel én nog steeds gezond.

      Groetjes, Carlo

      1. ik weet het bijna 2 jaar later. Maar verse tuinbonen die je zelf plukt hoeven eigenlijk helemaal niet gekookt te orden, die zijn zo zacht. Spanjaarden eten ze als snack, zo uit de peul.

        1. In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt. Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht. Sojabonen, kidneybonen en zwarte bonen bevatten veel meer lectine dan bijvoorbeeld (kikker)erwten, linzen of tuinbonen. Toch zou ik de tuinbonen, om deze reden, ook eerst even koken.

          1. Hoi Carlo, ik denk als tuinbonen rauw eten echt zo gevaarlijk was dat het niet massaal gedaan zou worden hier in Spanje? Nog nooit gehoord dat iemand er ziek van is geworden. Al geloof ik direct dat dat wellicht met andere peulvruchten wel het geval is.

          2. Had even een paar drukke dagen, maar hierbij alsnog even een berichtje.

            Zoals met alles gaat het om de hoeveelheid. Drink je 5 liter water in 1 uur, dan overlijd je zeer waarschijnlijk aan de gevolgen van watervergiftiging. Terwijl voldoende water drinken natuurlijk gewoon een goed advies is.

            De tuinbonen (Vicia faba) bevatten inderdaad minder natuurlijke voorkomende gifstoffen vergeleken bij sommige andere bonen, zoals sperziebonen. Dit zie ik ook terug in wetenschappelijke onderzoeken rondom het onderwerp.

            Mogelijk serveren ze een Spanje een tuinboon die ook nog eens laag zit in zijn natuurlijk gifstoffen? Of weken ze de bonen? Dat kan ook de hoeveelheid doen afnemen. Dan zullen mensen er inderdaad niet veel van merken als ze er een handje van nuttigen, maar dan zou ik nog steeds geen heel bord rauw nuttigen. Wat een cultuur doet is niet leidend voor wat gezond of ongezond is. In Nederland nuttigen we bijvoorbeeld veel te veel zout. Daar merk je niet direct wat van, maar het is wel een risicofactor op langer termijn.

            In de Huffington Post staat er ook een leuk stukje over hoe sommige culturen best wel risico’s nemen: https://www.huffingtonpost.com/megan-baaske/how-cultures-around-the-w_b_191541.html.

            Ikzelf blijf de voorkeur geven aan het koken van bonen, zo ook de tuinbonen, ook in lijn met het advies van het Voedingscentrum in dit artikel de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/de-gids/hoe-on-gezond-zijn-verse-sojabonen-~b1441ff5/.

  7. Ik gebruik sinds enige dagen tuinbonen tegen rusteloze benen en het helpt echt, geen tyroe4p meer van de arts weer gewoon gezond leven.

  8. Heerlijk gerecht. Elke keer als ik verse tuinbonen in mijn groentetas heb, maak ik dit gerecht ermee! Ik vond tuinbonen nooit lekker, maar dat komt dus omdat ze uit blik kwamen en met bonenkruid gemaakt werden (bah). Ik doe er alleen wel beduidend minder feta in.
    Tip: Niet genoeg tuinbonen? Bak er dan wat courgette bij. Dat past echt uitstekend bij het smakenpalet.

  9. Wat een onverwachte heerlijke
    combinatie van smaken. Een heerlijke maaltijd, die zeker vaker op tafel komt.

  10. Deze salade is ook erg lekker met blauwe kaas (bijvoorbeeld Danish Blue) in plaats van met feta en munt. Geeft net iets meer pit.

  11. Wat een heerlijke combinatie aan smaken! Ik heb inmiddels het boek ‘een bron van energie’, in huis, een boek boordevol gezonde variaties en binnen no time op je bord. Dank, Carlo!

    1. Hoi Sandra, alleen de tuinbonen zijn warm. Je kunt dus twee dingen doen. Je kunt het geheel af laten koelen en koud eten (ook erg lekker) of slechts de helft van de tuinbonen opwarmen zodat jij of je man later de andere helft opwarmt en toevoegt aan de rest. Groetjes, Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *