Over het Ierse lamsstoof met Guinness recept
Deze Ierse lamsstoof met Guinness is de uitzondering op de regel. Eentje in de categorie: wel gezond, maar niet zo snel punt NL ;-).
Laatst vroeg ik op Facebook wat jullie graag zouden willen zien… Toen bleek dat er best wel veel behoefte was aan iets lekkers wat meer tijd kost om te bereiden. Nathalie stelde een Ierse stoof voor, met lamsvlees. Dat klonk direct al als muziek in mijn oren!
Normaal post ik alleen maar gerechten die binnen 15 minuten te bereiden zijn. Af en toe post ik ook wel eens een gerecht dat je binnen 15 minuten kunt bereiden, maar dan nog even geduld moet hebben voordat het gaar is. Dit is écht een uitzondering op elke regel. Het duurt niet alleen langer om te bereiden, het is ook nog eens voor 6 in plaats van 2 personen. Het enige dat overeind blijft is dat het lekker en gezond is!
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
Gezond? Er zit bier in! Natuurlijk is alcohol niet gezond, maar een klein beetje kan geen kwaad. Er gaat een halve liter Guinness in dit gerecht. Dat deel je met z’n zessen. Kortom, dat is nog geen glas per persoon. En door het koken verdampt er ook alcohol, dus het valt allemaal wel mee. Guinness bier kun je overigens gewoon in de supermarkt vinden. Het lijkt misschien zwaar bier, vanwege de kleur, maar dat is het niet. Het bevat minder alcohol dan een gewoon pilsje.
Qua bouillon heb ik voor kwaliteit gekozen. Ik heb gekozen voor de runderbouillon van de Kleinste Soep Fabriek. Dat is een mooie bouillon die ook niet te veel zout bevat. Sommige bouillons bevatten vooral veel zout en weinig smaak. Dat is met deze bouillon dus niet het geval. Deze bouillion bevat slechts 0,6 gram zout per 100 ml. Dat is relatief gezien echt erg weinig en dat maakt het ook een gezondere keuze vergeleken met menig andere bouillon.
Verder heb ik een mooi stukje vlees gekozen. Bij mijn AH XL hebben ze geen lamsschouder. Ik heb het uiteindelijk gehaald bij een groothandel, maar de slager in de buurt heeft vast en zeker ook wel een mooi stukje voor je.
Dit gerecht is dan ook echt het lekkerste als je met mooie producten werkt. Een goedkope bouillon die te zout is of een gewoon biertje doen dan ook echt afbreuk. Ga je voor kwaliteit? Dan is het de 4,5 uur wachten meer dan waard!
Hierbij nog even in vogelvlucht alle stappen:
Dan rest mij niet veel meer dan je eet smakelijk te wensen!
Het Ierse lamsstoof met Guinness recept
Porties | Prep Tijd |
6 personen | 30 minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
4,5 uur | 4 uur |
|
|
|
Deze Ierse lamsstoof met Guinness is de uitzondering op de regel. Eentje in de categorie: wel gezond, maar niet zo snel punt NL ;-).
|
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels grove mosterd
- 500 ml Guinness Beer
- 400 ml Kleinste Soepfabriek Runderbouillon biologisch
- 4 teentjes knoflook
- 900 gram lamsschouder
- 5 stuks laurier
- 2 eetlepels olijfolie
- 15 gram peterselie
- 7,5 gram tijm
- 70 gram tomatenpuree
- 2 stuks ui
- 1,5 kg voorgeschilde aardappelen
- 800 gram winterpeen
- 1 beetje zout
- 1 beetje peper
- Snijd het vlees in blokjes van 2 cm.
- Kruid het vlees met wat zout en peper
- Voeg de bloem toe aan het vlees. Meng de bloem met het vlees zo, dat elk stukje vlees bedekt is.
- Doe de olijfolie in een stoofpan.
- Voeg het vlees toe en braad het vlees totdat het mooi bruin kleurt.
- Snijd de uit in halve maantjes en voeg deze toe.
- Snijd de wortel in plakken en voeg deze toe.
- Plet de teentjes knoflook en voeg die toe.
- Hussel het geheel goed door elkaar.
- Voeg de Guinness toe.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Voeg de tijm en laurier toe.
- Voeg de runderbouillon toe.
- Doe de deksel op de pan en wacht 4,5 uur.
- Kook de aardappelen vlak voor het einde, zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet de aardappelen af.
- Voeg de mosterd toe en stamp de aardappelen grof.
- Hak de peterselie fijn en roer deze door de aardappelen heen.
- Serveer de aardappelen samen met de Ierse lamsstoof met Guinness. Klaar is het gerecht, eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.