Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta)

Over de Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta)

Dit Indiase aubergine recept is de allersnelste curry die qua smaak ook nog eens super dichtbij de authentieke Indiase keuken komt.

Ik heb het geluk gehad om door een vriend uit zuid India uitgenodigd te worden op zijn bruiloft. Het was een fantastische ervaring. Niet alleen om de cultuur van dichtbij mee te maken, maar ook overheerlijke gerechten met allen mijn rechter hand leren eten. En wat kunnen ze lekker koken! Er gaat ook gruwelijk veel tijd in zitten. Uren voorbereiding is heel normaal. Dit gerecht geeft je een idee van de smaken, maar zonder de uren voorbereiding.

Gebruik de magnetrondoos om de aubergine in een razendsnel tempo te koken. Een alternatief zou zijn om de aubergines in een folie te wikkelen en ze een uurtje te poffen, waarna je het het vruchtvlees eruit kunt scheppen en fijn kunt hakken. Met de magnetrondoos gaat het in 5 minuten. Dat gaat dus een stuk sneller 😃.

Neem wel echt de voorgesneden uien, tomaten blokjes uit blik en gedroogde Chilipeper, anders red je het niet om binnen 15 minuten klaar te zijn. Wel moet ik even heel eerlijk zijn, hij is nog lekkerder met 150 gram sjalotjes fijn gesneden, 300 gram verse tomaten in blokjes en een verse rode peper. Dus vind je 5-10 minuten langer in de keuken staan niet erg, maak dan de “verse” variant.

Het Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta) recept

Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta)
Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta)
Stemmen: 12
Score: 3.83
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta)
Indiase curry van aubergine (Baingan ka Bharta)
Stemmen: 12
Score: 3.83
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Porties
2 personen
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Kook de rijst volgens de verpakking.
  2. Schil de aubergine en snijd deze in blokjes. Doe de aubergine met 2 eetlepels water in de magnetrondoos en zet de magnetron op 1000 Watt en 5-6 minuten.
  3. Zet een grote wok op het vuur met wat olijfolie. Doe de gesneden uien erbij. Zodra de uien glazig worden kun je knoflook persen en nog heel even meebakken.
  4. Zodra de uien echt glazig zijn kun je de tomaten uit het blik erbij doen. Zet het vuur laag.
  5. Maak nu de kruidenmix van de gember, peper, komijn, garam masala en kurkuma. Hak ook alvast de koriander.
  6. Tegen die tijd is de aubergine wel al klaar, haal die dan uit de magnetron en zet de oven op voorverwarmen voor de de patak als je die erbij wilt eten.
  7. Doe de aubergine in een hoge beker waar je met een staafmixer in kunt komen. Voeg de kruidenmix er aan de toe en mix het geheel tot een mousse. Doe het erna in de wok, bij de tomaten.
  8. Roer het geheel nog even goed door samen met het grootste deel van de koriander.
  9. Nu is de rijst ook klaar. Verdeel alles over de borden.
  10. Bestrooi met de rest van de koriander en serveer met naan (Indiaas brood).
Notities

Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.

Om 0,5 - 1 kg per week af te vallen, hoef je echt niet op een dieet van worteltjes en water. Kleine gerichte en onderbouwde aanpassingen zorgen al voor maximaal resultaat. Ontdek welke specifieke aanpassingen dat zijn in jouw eigen eetpatroon. Lees meer....

Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.

Help mee!

Pasfoto Carlo Kool

Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.

Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.

Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Soortgelijke Berichten

14 Commentaar

  1. Lekker pittig! Maar mijn zus en gaste, vind dat je die 15 minuten bereiding, moet laten varen! Zij kookt, altijd vers en gebruikt de duidelijke kruiden die ze lekker vind, geen mengsels! De hoeveelheid curry, doet ons opkijken! In mijn eentje kan ik hier wel vier dagen van eten, met de andere toevoegingen! Het truukje met de aubergine vind ik wel top! Het is aangetoond dat de magnetron veilig in gebruik is! Maar om het allemaal tegelijk te doen Carlo…….:O

    Groetjes Michel Smult

    1. Hi Michel,

      Ja, ik kan mij herinneren dat het mij ook wel 2-3 keer gekost heeft voordat dit gerecht binnen 15 minuten kon bereiden. Natuurlijk hoeft het ook niet binnen 15 minuten. Ik houd het als richtlijn om het zo makkelijk mogelijk te maken voor mensen om voor gezond te kiezen. Misschien start ik ooit nog wel eens ‘nog niet zo snel maar wel gezond punt nl’ 😉.

      Dankjewel weer voor het leuke berichtje, groetjes,

      Carlo

  2. Carlo ik wil dit morgen avond eten kan ik ook bloemkoolrijst gebruiken ipv de zilvervliesrijst?
    Ik lees weleens meer dat magnetron en gezondheid niet samen gaan wat begrijp ik daar niet aan?

  3. Geweldig recept. Ik maak altijd de dubbele hoeveelheid zodat we er twee dagen van kunnen genieten. En alles ongesneden en zonder magnetron. En dan ben je echt wel even bezig. De 15 minuten voor het snelle recept lijken mij ook niet reëel. De garam masala vervang ik door kerrie en een beetje garam masala want anders wordt het te pittig voor de kids. En er moet wel een schep zout doorheen. Koriander doe ik er niet doorheen, ik hou niet van koriander. Soms maak ik de naan zelf, is veel lekkerder dan die uit de supermarkt.

    1. Nog een tip: als de uien in de koekenpan gaan, dan doe ik er een laagje water bij waarin de uien eerst gekookt worden. Als het water verdampt is gaat de olie erbij om ze te bakken. De uien worden zo heerlijk zacht.

    2. Goed te horen dat het zo in de smaak valt.

      Dit is ook nog niet zo’n makkelijk recept Ik weet nog goed dat ik dit recept destijds 3x heb moeten maken voordat het mij lukt om binnen 15 minuten te bereiden. Ik heb het zelf al weer een tijdje niet gemaakt. Ik zou het weer eens moeten testen of het mij dan gelijk ook weer lukt.

      Ja, en naan zelf maken. Daar kan een supermarkt-naan natuurlijk niet tegenop 👍.

      Dankjewel voor je extra tip en het leuke berichtje!

  4. Oeps, ik liep stuk met de kruiden, had de knoflook al bij bij de kurkuma en mix gedaan. Geen zin om te pureren, maar dat mocht het maaltje niet drukken, want ik had een hele verse peper gesneden! Lekker huilen met eten is ook genieten
    |-D!

    Lekkere kruiden, goede combinatie, Carlo! Dit ga ik zeker herhalen en mijn koriander opgemaakt! 🙂

    Groentes,

    Michel Smult.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *