Italiaanse ratatouille (vega groentestoof) recept
Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Deze ratatouille heb ik een Italiaanse twist gegeven. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk – ‘s zomers overigens ook koud – meestal gegeten met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.
De Italiaanse elementen, zoals de ricotta, de basilicum en de balsamicoazijn maken dit gerecht tot een overheerlijk geheel.
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel.
Strikt genomen is ricotta dus geen kaas, maar een bijproduct ervan. De wei vormde jarenlang een probleem omdat men niet wist hoe men er vanaf moest komen. Toen werd ontdekt dat bij verhitting de albumine in de wei samenklonterde en een nieuwe wrongel vormden. Door deze wrongel uit te laten lekken, ontstond ricotta.
Het geeft dit gerecht net die romige smaak die het zo goed kan gebruiken.
En, pssst. Je nuttigt met dit gerecht stiekem wel even meer dan 500 gram groente per persoon. Hoezo is het nog niet zo makkelijk om voldoende groente te eten? 😋😍
Italiaanse ratatouille (vega groentestoof) recept
- 1 stuk aubergine
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 7,5 gram basilicum
- 1 stuk courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stuk paprika
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 225 gram reuzenbonen
- 100 gram ricotta
- 1 stuk rode ui
- 2 stuks tomaten
- 1 beetje zout
- Doe een eetlepel olijfolie in een pan.
- Hak het teentje knoflook fijn.
- Snipper de rode ui.
- Voeg de knoflook en de ui toe aan de pan en zet deze op het vuur.
- Snijd de aubergine in blokjes en voeg die toe.
- Blijf tussendoor roeren.
- Snijd de tomaten in blokjes en voeg die toe.
- Het vocht uit de tomaten helpt voorkomen dat het gerecht aanbrandt.
- Snijd de courgette in blokjes en voeg die toe.
- Snijd de paprika in blokjes en voeg die toe.
- Voeg de reuzenbonen toe.
- Voeg de Provençaalse kruiden toe.
- Voeg de balsamicoazijn toe.
- Roerbak het geheel nog enkele minuten tot het gerecht goed warm is.
- Breng het geheel op smaak met wat zout.
- Hak de basilicum fijn.
- Verdeel het gerecht over de kommen.
- Garneer het gerecht met de ricotta en de basilicum.
- Klaar is de Italiaanse ratatouille (vega groentestoof). Eet smakelijk!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.