Over de Tabouleh salade (Libanese keuken)
Het Tabouleh salade recept is een recept uit de Libanese keuken. Aan dit Tabouleh recept heb ik komkommer als extra toegevoegd, zodat het voldoende is voor een hele maaltijd.
Naast alle klassiekers zoals de:
- Salade niçoise
- Toscaanse broodsalade (Panzanella)
- Turkse herdersalade (Coban salatasi)
- Griekse salade
Mag de Tabouleh salade uit de Libanese keuken natuurlijk niet ontbreken.
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Herkomst van de tabouleh salade
De Tabouleh of Taboulé is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten.
Het Tabouleh gerecht bestaat officieel uit bulgur, gesneden tomaten, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met pepermunt of kaneel.
Taboule betekent lichtscherp in het Syrisch-Libanees-Arabisch.
Aangepast Tabouleh salade recept
Zoals ik al vertelde, heb ik aan dit Tabouleh recept komkommer toegevoegd. Dat is mijn trucje om er een volwaardig maaltijd van te maken. Ik kies er bewust voor om het gerecht niet aan te vullen met vlees of vis, omdat het alkaline eetpatroon aangeeft: Combineer géén proteïnerijk voedsel (vlees, vis, gevogelte en zuivel) met zetmeelrijke koolhydraten (aardappelen, brood, tarwe producten en graanproducten).
Bulgur (burghul of boergoel) is namelijk een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Het is gewoon te verkrijgen bij een (grote) supermarkt.
Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht notige smaak. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous. In India wordt het ook gebruikt als ontbijtgraan, bereid met melk en suiker.
Het Tabouleh salade (Libanese keuken) recept
- 3 stuks bosuitjes
- 100 gram Bulgur
- 1 eetlepel citroensap
- 1 stuk komkommer
- 7,5 gram munt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 beetje peper
- 7,5 gram peterselie
- 3 stuks tomaten
- 1 beetje zout
- Bereid als eerste de bulgur zoals aangeven op de verpakking. Als het goed is kun je het met behulp van een waterkoker zeker binnen 15 minuten bereiden.
- Snijd vervolgens de komkommer in blokjes, de 3 tomaten in blokjes en de 3 bosuitjes in ringetjes.
- Hak vervolgens wat peterselie en munt fijn en doe dit bij de rest.
- Maak een dressing van 1 eetlepel citroensap, 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout. Schenk de dressing over de Tabouleh salade heen.
- Hussel het geheel goed door elkaar en klaar is je Tabouleh salade.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Vervang Bulgur door Quinoa, dan heb je een glutenvrije variant.
Klopt helemaal, goede tip voor mensen die glutenvrij willen eten.