Over de zuurkool salade
Zuurkool salade is een verrassend lekker recept. Vroeger vond ik zuurkool niet lekker, maar deze salade ga ik toch echt vaker maken.
Zuurkool is gesneden witte kool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur.
Er zijn heel wat geruchten te vinden over de heilzame werking van zuurkool (bijvoorbeeld in combinatie met probiotica), maar ik heb hier geen goede onderbouwing voor kunnen vinden. Nu zegt dat natuurlijk helemaal niks. Het is niet zo dat zuurkool pas effectief wordt op het moment dat er onderzoek naar is gedaan. Het is namelijk niet een onderzoek dat iets wel of niet gezond maakt, het is het product dat wel of niet gezond is.
-
Receptenboek ‘Gezonde keuzes, simpel gemaakt’
Oorspronkelijke prijs was: €22,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Wat vandaag gezond is, is morgen weer ongezond. De verwarring is compleet. Carlo Kool, voedingsdeskundige, schrijver en eigenaar van Supersnel Gezond, doorbreekt de hypes, headlines en gezondheidsclaims. Lees verder….
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
Zuurkool bevat verder niet uitzonderlijk veel vitamines of mineralen. Het is wel heel lang houdbaar, dat was vooral vroeger enorm handig. Vooral toen er nog geen koelkasten bestonden of in de tijd van verre reizen over zee. Zuurkool is namelijk een goede bron van vitamine C. Een te kort aan vitamine C zorgt uiteindelijk voor scheurbuik, dus was zuurkool meenemen vroeger de ideale oplossing voor zeelieden. Nu is de lange houdbaarheid minder relevant, maar het blijft wel lekker.
Het zuurkool salade recept
- Knijp het vocht uit de zuurkool en doe het in een grote kom. Trek het met een vork uit elkaar. Dat maakt het straks makkelijker om het geheel goed te husselen.
- Snijd vervolgens de tomaat doormidden. Verwijder het vocht en de zaadjes. Snijd de tomaat vervolgens in dunne lange reepjes. Doe de tomaat bij de zuurkool.
- Maak de ui schoon en snijd deze ook in dunne lange reepjes. Voeg dit toe aan de zuurkool en de tomaat.
- Doe er vervolgens twee eetlepels Taggiasche olijven bij en een eetlepel chiazaad.
- Breng het geheel op smaak met een halve eetlepel olijfolie, een theelepel oregano en wat peper en zout. Hussel het geheel goed door elkaar.
- Maak nu de zak met veldsla aan één kant voorzichtig open. Schenk hier een halve eetlepel olijfolie bij en voeg wat zout toe. Hussel de sla in de zak, totdat alle blaadjes een beetje olijfolie en zout bevatten.
- Verdeel de veldsla vervolgens over de borden en schep hier de zuurkool salade bovenop.
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Deze salade net voor de lunch gemaakt, smaakt heerlijk!
Was geen zuurkool in de supermarkt, dus heb de zuurkool vervangen voor voorgesneden rode kool en aangevuld met kappertjes om er wat zuur in te houden. Goede optie B.
Wat een leuke tip, dankwel voor het delen!
Net gegeten, voor mijn zus gemaakt. Lekker met een gebakken lekkerbekje. (ben kannibaal 🙂 Ik heb er gebakken pijnboompitten in gedaan, na het op smaak brengen van de salade. Want ik moest toch nog wachten op mijn gaste. Heerlijke verrassende lichte salade, waar je van blijft opscheppen! 5 sterren!
Goed te horen Michel!