Over de tomatensoep
Deze rijkgevulde tomatensoep is echt briljant lekker. Het smaakt vooral zo goed door de Italiaanse invloeden van de kruiden en omdat het verse tomatensoep is. Natuurlijk ook weer supergezond en gemakkelijk te bereiden.
Het eerste opgeschreven recept voor tomatensoep is gemaakt door Maria Parloa in 1872. Het recept van Joseph A. Campbell’s gecondenseerde tomatensoep uit 1897 heeft geholpen de tomatensoep populair te maken.
Tomatensoep bestaat dus al een tijdje en wordt in vele vormen geserveerd. In Spanje heb je bijvoorbeeld de Gazpacho. Dat is een recept voor tomatensoep, welke vervolgens koud geserveerd wordt.
-
Het boek ‘Afvallen is k*t’
Oorspronkelijke prijs was: €25,00.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Niemand heeft het erover, maar iedereen weet het: afvallen is niet leuk, afvallen is gewoon k*t. Maar, met de juiste kennis is het wel mogelijk om af te vallen. Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd. Lees verder…
-
Receptenboek ‘Een Bron Van Energie’
Oorspronkelijke prijs was: €19,50.€17,50Huidige prijs is: €17,50.Dit boek bevat heerlijke snelle en gezonde recepten, die allemaal binnen 15 minuten te bereiden zijn. Daarnaast bevat het ook inspirerende inzichten. Alles met als doel meer energie. Lees verder….
Tips voor het bouillonblokje
Kies bij voorkeur een bouillonblokje zonder MSG. MSG staat voor Mono Sodium Glutamate ofwel mononatriumglutam(in)aat. Andere namen waaronder je het tegenkomt zijn E621, vetsin en natrium-l-glutamaat. Het is een smaakversterker die een hartige smaak oproept. Het is een veel besproken stof. Volgens de wetenschap kan het alle kanten op. In de praktijk heeft de een er last van de ander niet. Ik kies ervoor om het te vermijden en ik hoor over vele jaren wel de uitslag ;-).
Dan heb je nog gistextract. Gistextract heeft geen E-nummer, omdat het wordt gezien als voedingsmiddel en niet als additief. Het zit ook in biologische producten, zolang het maar wel biologische gistextract is. Gistextract bevat ook glutamaat en is ook een smaakversterker. Het is echter NIET hetzelfde als E621. Glutamaat komt trouwens ook voor in de natuur. Je vindt het bijvoorbeeld ook in vlees, tomaten, paddenstoelen, huisgemaakte bouillon, etc. In een bouillonblokje zit het alleen in een geëxtraheerde vorm. Het nadeel van een geëxtraheerde vorm is dat je er daardoor sneller te veel van kunt binnenkrijgen. Wil je het zekere voor het onzekere, kies dan voor een bouillonblokje ook geen gistextract bevat.
Bouillonblokjes zonder smaakversterkers kun je gemakkelijk vinden in een biologische winkel.
Tomatensoep voor 3-4 personen
LET OP! Dit tomatensoep recept is een uitzondering op de regel en NIET voor 2 personen. Hier kunnen 3 tot 4 mensen van eten zonder er iets naast te serveren.
Het tomatensoep recept
- 7,5 gram basilicum
- 350 gram boerensoepgroente
- 2 blokjes groentebouillon
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel oregano
- 1 stuk rode ui
- 1 theelepel rozemarijn
- 300 gram rundergehaktballetjes
- 1 theelepel salie
- 125 gram soja room
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel tijm
- 750 gram tomaten
- 70 gram tomatenpuree
- 750 ml water
- 150 gram winterwortel
- Om deze tomatensoep te maken gaan we eerst 750 ml water aan de kook brengen in een waterkoker. Het mag natuurlijk ook in een pannetje, maar in een waterkoker gaat het sneller.
- Snipper vervolgens het uitje en de hak de knoflook fijn. Die gaan in een steelpan met een beetje olijfolie. Fruit de ui en knoflook kort. Voeg vervolgens de 300 gram rundergehaktballetjes toe en bak ze bruin.
- In de tussentijd kun je alvast de harde kern van de 750 gram tomaten verwijderen en de 150 gram winterwortel in plakken snijden.
- Schep de balletjes uit de pan en zet die even apart. Doe de “jus” die achter gebleven is in het pannetje in een grote hoge soeppan met dikke bodem. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe en zet de pan op het vuur.
- Voeg hier de tomaten, de winterwortel, de 70 gram tomatenpuree en de 7,5 gram basilicum aan toe en roerbak even kort.
- Schenk er dan de 750 ml water bij en voeg twee groentebouillonblokjes toe. Kook het geheel zo’n 5 minuten.
- Zet nu de staafmixer in de pan en pureer het geheel tot een egale tomatensoep.
- Voeg nu de 350 gram boerensoepgroente (met prei, bleekselderij, peen, selderie, bloemkool en paprika) toe aan de tomatensoep samen met de rundergehaktballetjes.
- Doe er vervolgens de theelepel oregano, theelepel tijm, theelepel salie en de theelepel rozemarijn bij. Voeg eventueel 125 gram (soja)room toe. Kies voor soja als je gaat voor zuivelvrij.
- Warm het geheel al roerend op. Klaar is je tomatensoep!
Oeps, de voedingswaarden (kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten) zijn alleen beschikbaar voor leden. Log in of word lid en geniet van nog meer extra's zoals de boodschappenlijst generator.
Wil je weten wat die extra's zijn voordat je lid wordt? Bekijk de instructievideo voor leden.
(Uitgaande van het opdelen in 3 porties)
Help mee!
Welk eetpatroon en leefstijl je kiest is jouw beslissing. Ik verstrek alleen betrouwbare, praktische en motiverende informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuzes. Ik vermijd graag het geneuzel in de marge en focus op hetgeen waar de grootste winst te behalen is. Elk recept is goed doordacht en dat maakt het waarom zo veel mensen baat hebben bij dit eetpatroon.
Deel het recept gerust op social media en/of laat me weten wat je ervan vindt. Dankjewel, Carlo Kool.
Carlo Kool (1975) is voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Erg lekker
Was aan t koken en zag te laat dat ik een staafmixer nodig had deze had ik niet balen nu ga ik t maar zo proberen? Gr
Ai! Een staafmixer en blender zijn inderdaad erg handig om te hebben. De soep zal nu meer stukjes bevatten, maar vast en zeker net zo lekker zijn!
Hoi Carlo, ik mis de voedingswaarden bij dit gerecht.
Hi Sanne, dankjewel voor de tip. Ik heb het gelijk even aangepast.
Tomatenpuree uit blik mag? Of bedoel je misschien gepelde tomaten?
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met “tomatenpuree uit blik mag?” Ik gebruik in het recept in elk geval 70 gram tomatenpuree uit blik en 750 gram verse tomaten.
Er blijven zeker wel velletjes achter met de staafmixer. Opgerold en irritant als je de soep eet.
Dan verschilt dat blijkbaar per staafmixer?
Heerlijke soep, als het afgekoeld is gaat er ook wat in de vries.
Echt n heerlijke soep. Ga t zeker vaker maken.
Top! Dank je wel voor je leuke berichtje
Hai
Kan dit ook zonder het vlees? Ivm de smaak bedoel ik dan, ik begrijp dat het gehakt voor de bouillon is toch?
Het kan ook zonder vlees. Gebruik wel de groentebouillonblokjes. Eet smakelijk alvast, Carlo
Dit lijkt ons erg lekker, maar kan ik die wortels niet beter weglaten? Daar zitten, voor mij, teveel suikers in, denk ik.
Hi Mir,
Goed dat je de vraag wel even stelt. Je kunt met een gerust hart wortelen eten er zitten relatief ontzettend weinig suikers (koolhydraten) in. Vandaar dat dit recept ook in de categorie koolhydraatarm valt.
Ik zal je even wat voorbeelden geven:
– In een blikje cola (330 ml) zit 35 gram koolhydraten
– In een 330 ml appelsap zit ook 35 gram koolhydraten
– In 100 gram brood 45 gram koolhydraten (ca 3 boterhammen)
– In 100 gram pasta zit 28 gram koolhydraten
– In 100 gram gekookte rijst zit 33 gram koolhydraten
– In 100 gram gekookte aardappelen zit 17 gram koolhydraten
– In 100 gram bruine bonen (blik/pot) zit 15 gram koolhydraten
– In 100 gram banaan zit 21 gram koolhydraten (kleine banaan)
– In 100 gram appel zit 13 gram koolhydraten (een halve appel)
– In 100 gram wortelen zit 6 gram koolhydraten
– In 100 gram komkommer zit 2 gram koolhydraten (1/4 komkommer)
Daarbij heb je koolhydraten ook echt keihard nodig. Je lichaam breekt koolhydraten af tot de kleinste eenheid van koolhydraten en dat is glucose. Glucose gebruikt je lichaam als brandstof om bijvoorbeeld je lichaam op temperatuur te houden, om te bewegen en te denken. Koolhydraten of suikers zijn dus van groot belang voor je lichaam.
Ik schrijf er op dit moment een stukje over, dus houd de website in de gaten.
Groetjes, Carlo
Bedankt voor je reactie, Carlo.
Wij gaan het nu maken, maar ik neem aan dat de tomaat toch ontveld moet worden?
Groetjes, M.
Dat mag, maar hoeft niet. Met de staafmixer blijft er toch niets over van de velletjes.
Carlo….WAAR WAS JE AL DIE JAREN,
Het was heel erg lekker, we hebben genoten mijn man en ik. Ik heb nog nooit soep gemaakt, want in al die jaren,dat ik het deed, mislukte het steeds. Ik heb wel iets meer bouillonpoeder gebruikt, anders was het te flauw. Brood of soepstengels worden niet gemist, want de soep is rijkelijk gevuld. Ik heb ook nog kookroom van Campina gebruikt(op basis van room) voor warme gerechten, i.p.v. gewone room.
Nogmaals, bedankt!
😀 goed te horen!
Hoeveel Koolhydraten zitten hierin?
In het totaal zit er zo’n 1200 kcal in waarvan 65 gram koolhydraten. Let op, dit recept is voor 3-4 personen. Het is dus een koolhydraatarm recept.
Heeeeeerlijk soepje,Carlo! Alleen heb ik de bouillonblokjes vervangen door zelfgemaakte boullion, voelt het voor mij nòg gezonder!
Goed te horen Belinda. En zelfgemaakte bouillon is natuurlijk helemaal super.
Heerlijk soepie!
Top, thanks! 😀
Soep staat lekker te pruttelen, ik neem aan dat de balletjes teruggaan na het pureren? 🙂
Ja dat is wel zo lekker 🙂 ik heb het gelijk aangepast. Thanks voor de tip!